Aktuellt

  FRISTADS NATURSKYDDSFÖRENING

AktuelltDalslandsresa 25-26 maj


Ytterligare några punkter i programmet är nu fastställda:


På lördag förmiddag kommer vi att få en guidning i naturreservatet Sjöbotten på sydöstra Kroppefjäll. Därefter fattar vi ett gemensamt beslut om vilken eller vilka ytterligare platser (det finns många att välja på!) vi vill besöka på vår vidare färd mot Dals Ed.

I Ed övernattar vi på Hotell Dalsland där frukost ingår. Det finns också pentry på alla rum.

Tidigt på söndag förmiddag åker vi så den korta biten till Tresticklans Nationalpark. Även här kommer vi att ha tillgång till en erfaren guide, så det blir mycket intressant information om områdets natur och spännande historia! Räkna med ca 10 km vandring, mestadels på stigar i medelsvår terräng.


Läs gärna om de ställen vi ska besöka på t ex nätet. Det finns dessutom en längre artikel om Tresticklan i senaste numret av Vår Fågelvärld!


Observera att sista anmälningsdag är den 4 maj – det finns fortfarande några platser kvar!

Bindande anmälan görs till fristads.nf@gmail.com. Uppl. Leo Spilg tfn 0728-89 59 20.


Ytterligare information kommer till deltagarna i god tid innan resan.


__________________________________________Nästa aktivitet är på torsdag den 25 april. Då ska vi faga delar av ängen på Mölarps ö för att gynna bl a låsbräken. Efter vår fagning förra året sågs låsbräken för första gången på flera år.


Samling på ängen från kl 17:30. Medtag gärna redskap för att kratta mossa.Välkommen!

__________________________________________
På tisdag, den 16 april, besöker vi Västra Marsjön. Samling vid Mölarps kvarn kl 18:00.


Välkommen!

__________________________________________Ca 40 personer deltog i årets höstmöte, där Lars Pettersson från Lunds universitet berättade om dagfjärilar och svensk dagfjärilsövervakning. Läs mer här och här!Många fjärilsarter minskar i antal eller utbredning i dagens Sverige, medan andra ökar och sprider sig norrut.

 

Sedan 2010 finns Svensk Dagfjärilsövervakning följer hur det går för våra dagfjärilar. Här kan alla vara med och räkna fjärilar, du behöver inte vara expert för att komma med utan det räcker med att du tycker om och är intresserad av fjärilar. De som är med i Svensk Dagfjärilsövervakning räknar hur många fjärilar man ser av olika arter vid 3-5 tillfällen under sommarhalvåret, men man får gärna räkna så ofta man vill. Antingen räknar man på en bestämd plats, t.ex. hemma i trädgården, eller längs en promenadrunda på mellan en halv och två kilometer.

 

Ofta behöver man inte resa långt bort för att överraskas av en vacker fjäril man inte sett tidigare. Den kan finnas helt nära, man behöver bara vara ute just när det är lagom varmt, lagom soligt, och just rätt tid på året. Just möjligheten att finna fjärilarna i sin närhet, se hur de ökar och minskar över tiden, och känna glädjen över att återse dem

ett nytt år är sådant som många av oss tycker är det kanske allra mest inspirerande med att vara fjärilsräknare. Tack vare att räkningarna utförs på samma sätt varje år kan man göra jämförelser mellan åren om hur antalet fjärilar i Sverige ökar eller minskar.

 

Länk: www.dagfjarilar.lu.se


Lars Pettersson

__________________________________________


FRISTADS NATURSKYDDSFÖRENING

fristads.nf(a)gmail.com