Aktuellt

FRISTADS NATURSKYDDSFÖRENING

Aktuellt

 

Årets sista aktivitet är bildvisning i mölarps kvarn torsdagen den 29 nov kl 19:00. Ta med de bilder du vill visa på ett USB-minne. Bilderna kan vara från våra aktiviteter eller andra naturbilder.

 

Skriv gärna ett mejl till fristads.nf@gmail.com och meddela om du har bilder att visa.

 

Man är naturligtvis välkommen även utan att ha bilder att visa.

__________________________________________

 

Nästa aktivitet är bygge av fågelholkar.

Tid: Onsdag 14 nov, kl 18:00

Plats: Fristadskolans slöjdsal

Välkommen!

__________________________________________

 

Ca 40 personer deltog i årets höstmöte, där Lars Pettersson från Lunds universitet berättade om dagfjärilar och svensk dagfjärilsövervakning. Läs mer här och här!

 

 

Många fjärilsarter minskar i antal eller utbredning i dagens Sverige, medan andra ökar och sprider sig norrut.

Sedan 2010 finns Svensk Dagfjärilsövervakning följer hur det går för våra dagfjärilar. Här kan alla vara med och räkna fjärilar, du behöver inte vara expert för att komma med utan det räcker med att du tycker om och är intresserad av fjärilar. De som är med i Svensk Dagfjärilsövervakning räknar hur många fjärilar man ser av olika arter vid 3-5 tillfällen under sommarhalvåret, men man får gärna räkna så ofta man vill. Antingen räknar man på en bestämd plats, t.ex. hemma i trädgården, eller längs en promenadrunda på mellan en halv och två kilometer.

Ofta behöver man inte resa långt bort för att överraskas av en vacker fjäril man inte sett tidigare. Den kan finnas helt nära, man behöver bara vara ute just när det är lagom varmt, lagom soligt, och just rätt tid på året. Just möjligheten att finna fjärilarna i sin närhet, se hur de ökar och minskar över tiden, och känna glädjen över att återse dem

ett nytt år är sådant som många av oss tycker är det kanske allra mest inspirerande med att vara fjärilsräknare. Tack vare att räkningarna utförs på samma sätt varje år kan man göra jämförelser mellan åren om hur antalet fjärilar i Sverige ökar eller minskar.

Länk: www.dagfjarilar.lu.se

 

Lars Pettersson

__________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRISTADS NATURSKYDDSFÖRENING

fristads.nf(a)gmail.com