Aktuellt

  FRISTADS NATURSKYDDSFÖRENING

Aktuellt


På torsdag den 20 feb är det dags för årets första föreningsaktivitet - Bildvisning i Mölarps kvarn, kl 19:00.


Ta med bilder, som du vill visa, på ett USB-minne.


______________________________________


På torsdag, den 28 nov, visar Ola Högberg bilder från sydsvenska naturreservat med anledning av sin nya bok.


Tid: Kl 19:00

Plats: Mölarps kvarn


______________________________________


Snart är det dags att bygga fågel- och insektsholkar.

Tid: Den 14 nov kl 18:00

Plats: Fristadskolans slöjdsal


______________________________________


Tisdagen den 29 oktober visar Ingemar Lind sin film om fjällräven i Kyrkans hus kl 19:00. Inträde: 100 kr.Välkommen!

______________________________________På torsdag, den 17 oktober, är det dags för höstmöte i Mölarps kvarn kl 19:00. Enar Sahlin från Hindås visar bilder från en botanisk resa på floden Lena i Sibirien. Föreningen bjuder på fika.


(Om du vill skänka något pris till kvällens lotteri så får du gärna ta med det.)


Välkommen!


______________________________________


Morgondagens resa till Ramvikslandet är inställd pga ihållande regn!


Tips! Tranprat utan tranor

______________________________________


Framtid Fristad bjuder in till möte om den planerade bergtäkten i Fristad. Missa inte att anmäla dig. Mer information finns här!


______________________________________


Höstvandringen på lördag, 28 september, blir en heldagstur till Ramvikslandet, med exponerad kust, jättegrytor, kustjordbruk och kanske fåglar. Botaniskt intressant är det också förstås, om än överblommat. Turen är 9 km, relativt lättgången, men några besvärliga passager. Gunnel Turpeinen guidar oss om natur, kultur och historien om människorna vid havet. Du betalar 50 kr för guidning, kontant eller swisch.


Tag med mat för dagen!

Körtid enkel väg ca 2 tim och 15.

Samling vid Mölarps kvarn för samåkning kl 7.30 och vi är åter ca 17.30.                    Foto: Karin Persson

__________________________________________


Kom ihåg besöket vid en nyanlagd våtmark för större vattensalamander torsdagen den 19 sep! Samling vid Mölarps kvarn kl 18:30.

__________________________________________


Nästa aktivitet: Cykeltur till Varnum, Rångedal och Finnekumla. Samling vid Mölarps kvarn kl 09:30.


__________________________________________


På lördag, den 31 augusti, ser det ut att bli bra väder för att titta efter rovfåglar. Samling på Ön i Tärby kl 10:00.


__________________________________________På söndag den 25 aug blir det fjärilsexkursionVi åker från Mölarps kvarn kl  9.30 genom Vårgårda till Baltorp, där det finns fina ängar med många rara örter och förhoppningsvis fjärilar. Därefter åker vi till Magnolia i Nossebro och ser på deras dalior och fjärilar och äter lunch för den som vill. Remmene skjutfält hoppas vi också hinna besöka. Åter vid kvarnen runt kl 16.

__________________________________________


Lördag den 3 augusti

Ängens dag med slåtter vid Västergården, Asklanda (vid Lönnvägens slut, skyltat från Asklandavägen), från kl 10:00. Ta med fika, räfsa och lie, om du har.


__________________________________________


Efter önskemål finns nu här de rätta svaren på mölarpsdagens tipspromenad.


__________________________________________


Kom ihåg De vilda blommornas dag i samarbete med Svenska botaniska föreningen på söndag den 16 juni. Samling vid Mölarps kvarn kl 10:00. 

__________________________________________På torsdag firas Sveriges nationaldag, tillsammans med Fristads hembygdsförening, på Mölarp. Tiden är kl 11-14.

__________________________________________


Tipspromenad på mölarpsdagen

Här finns vinnarna och den rätta raden!

__________________________________________


Boktips! Den nya boken Botaniska besöksmål i Västergötland från Västergötlands botaniska förening, finns till försäljning på Mölarpsdagen på söndag, den 19 maj.__________________________________________


Nästa söndag, den 19 maj, är det dags för mölarpsdagen. Tipspromenad, kaffeservering mm. Från kl 10:00.


Välkommen!


__________________________________________


Fjärilar


På vårt höstmöte besöktes vi av Lars Pettersson från Lunds universitet, som pratade om fjärilar och svensk dagfjärilsövervakning. En del anmälde då intresse för vidare information och eventuellt deltagande i övervakningen.


Nu håller Länsstyrelsen i Västra götaland en nybörjarkurs i ämnet. Mer info finns här!


__________________________________________


Söndagen den 5 maj gör vi en vandring på Komosse. Samling för samåkning vid Mölarps kvarn kl 05:30. Medtag fika. Vi räknar med att vara hemma efter lunch.


- - - - -


På eftermiddagen finns det möjlighet att vandra på kulturstigen i Fristad med Fristads hembygdsförening. Mer info finns här!


__________________________________________


Dalslandsresa 25-26 maj


Ytterligare några punkter i programmet är nu fastställda:


På lördag förmiddag kommer vi att få en guidning i naturreservatet Sjöbotten på sydöstra Kroppefjäll. Därefter fattar vi ett gemensamt beslut om vilken eller vilka ytterligare platser (det finns många att välja på!) vi vill besöka på vår vidare färd mot Dals Ed.

I Ed övernattar vi på Hotell Dalsland där frukost ingår. Det finns också pentry på alla rum.

Tidigt på söndag förmiddag åker vi så den korta biten till Tresticklans Nationalpark. Även här kommer vi att ha tillgång till en erfaren guide, så det blir mycket intressant information om områdets natur och spännande historia! Räkna med ca 10 km vandring, mestadels på stigar i medelsvår terräng.


Läs gärna om de ställen vi ska besöka på t ex nätet. Det finns dessutom en längre artikel om Tresticklan i senaste numret av Vår Fågelvärld!


Observera att sista anmälningsdag är den 4 maj – det finns fortfarande några platser kvar!

Bindande anmälan görs till fristads.nf@gmail.com. Uppl. Leo Spilg tfn 0728-89 59 20.


Ytterligare information kommer till deltagarna i god tid innan resan.


__________________________________________Nästa aktivitet är på torsdag den 25 april. Då ska vi faga delar av ängen på Mölarps ö för att gynna bl a låsbräken. Efter vår fagning förra året sågs låsbräken för första gången på flera år.


Samling på ängen från kl 17:30. Medtag gärna redskap för att kratta mossa.Välkommen!

__________________________________________
På tisdag, den 16 april, besöker vi Västra Marsjön. Samling vid Mölarps kvarn kl 18:00.


Välkommen!

__________________________________________Ca 40 personer deltog i årets höstmöte, där Lars Pettersson från Lunds universitet berättade om dagfjärilar och svensk dagfjärilsövervakning. Läs mer här och här!Många fjärilsarter minskar i antal eller utbredning i dagens Sverige, medan andra ökar och sprider sig norrut.

 

Sedan 2010 finns Svensk Dagfjärilsövervakning följer hur det går för våra dagfjärilar. Här kan alla vara med och räkna fjärilar, du behöver inte vara expert för att komma med utan det räcker med att du tycker om och är intresserad av fjärilar. De som är med i Svensk Dagfjärilsövervakning räknar hur många fjärilar man ser av olika arter vid 3-5 tillfällen under sommarhalvåret, men man får gärna räkna så ofta man vill. Antingen räknar man på en bestämd plats, t.ex. hemma i trädgården, eller längs en promenadrunda på mellan en halv och två kilometer.

 

Ofta behöver man inte resa långt bort för att överraskas av en vacker fjäril man inte sett tidigare. Den kan finnas helt nära, man behöver bara vara ute just när det är lagom varmt, lagom soligt, och just rätt tid på året. Just möjligheten att finna fjärilarna i sin närhet, se hur de ökar och minskar över tiden, och känna glädjen över att återse dem

ett nytt år är sådant som många av oss tycker är det kanske allra mest inspirerande med att vara fjärilsräknare. Tack vare att räkningarna utförs på samma sätt varje år kan man göra jämförelser mellan åren om hur antalet fjärilar i Sverige ökar eller minskar.

 

Länk: www.dagfjarilar.lu.se


Lars Pettersson

__________________________________________


FRISTADS NATURSKYDDSFÖRENING

fristads.nf(a)gmail.com